Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ερασιτεχνικό παραγάδι ψαρέματος

Επειδή εμείς οι ερασιτέχνες δεν μπορούμε να δουλέψουμε τα συνηθισμένα παραγάδια και πολλές φορές δεν μπορούμε να τα ξεμπλέξουμε μετά από ένα ψάρεμα γι' αυτό επινόησα ένα νέο τύπο παραγαδιού που μπορούμε να το κάνουμε με όσα αγκίστρια θέλουμε και όσο μεγάλο θέλουμε σε μήκος.
Παίρνουμε μία καρούλα που τυλίγουμε συνήθως το λάστιχο ποτίσματος για τον κήπο, αφού το αδειάσουμε γιατί θα τυλίξουμε την μάνα του παραγαδιού.
Παίρνουμε μία μάνα 60άρα ενός χιλιομέτρου τουλάχιστον και κάθε δύο μέτρα περνάμε ένα μολύβι 40 γραμμαρίων (περαστό) τύπου ελιά. Μετά από δύο μέτρα από το μολύβι κάνουμε μία θηλίτσα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η μάννα ενώ συγχρόνως την τυλίγουμε στην καρούλα.
Για να μη μετακινείται το μολύβι δεξιά και αριστερά πολύ, περνάμε στην μάννα και σε απόσταση 40 εκ. από το μολύβι ελιά, μολυβάκια μικρά που τα στερεώνουμε στην μάνα με την πένσα.

Μετά το τέλειωμα της μάνας παίρνουμε μία λεκάνη με λάστιχο γύρω γύρω όπως τα κοινά παραγάδια. Επιλέγουμε αγκίστρια Νο 16 ή 14 και παράμαλλο Νο 25 μέχρι 28.

Κόβουμε ένα κομμάτι 55 με 60 εκ. και δένουμε στην μία άκρη το αγκίστρι και στην άλλη άκρη δένουμε παραμάνα με παραμάνα σαν τον κρίκο ορειβασίας μικρή και στριφτάρι και την καρφώνουμε στην λεκάνη. Για να μήν πλέκονται όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε στην σχισμή να περνάμε το αγκίστρι μαζί με την παραμάνα του, δίπλα δίπλα.

Αφού φτιάξουμε όσα αγκίστρια θέλουμε τα δολώνουμε και όταν πάμε στην θάλασσα να το ρίξουμε παίρνουμε ένα-ένα αγκίστρι και το περνάμε στην εκάστοτε θηλίτσα ενώ συγχρόνως ξετυλίγουμε την μάννα από την καρούλα. Συνήθως δολώνουμε μάνα και εαν θέλουμε να πιάσουμε γοφάρια τότε φτιάχνουμε παράμαλλα με σύρμα και δολώνουμε σαρδέλλα.

3 σχόλια:

  1. Με αυτό το σύστημα θα καθυστερείς υπερβολικά στο ρίξιμο (και στο μάζεμα)...
    Στα υπέρ του είναι ότι τα παράμολα μπορείς πολύ εύκολα να τα αντικαταστείς..
    Εγώ το παραγάδι το έχω σε μεγάλη λεκάνη, στην μάνα τα μολύβια είναι περαστά όπως τα έχεις και εσύ (των 30γρ, και με οδοντογλυφίδα τα στερεώνω), ανά 10 αγκίστρια και ένα βαρίδιο.. Στα χίλια μέτρα μάνα βάζω 250 αγκίστρια..
    Αυτό το παραγάδι κάνω 5 με 10 λεπτά για να το ρίξω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε τιπραματα ειναι αυτα αν πας με καπιον,ριξετε κ σικοσετε παραγαδι θα αλαξεις γνωμη για της βλακιες που κανεις φιλικα!!!!

      Διαγραφή
  2. Δεν έχεις άδικο για τον χρόνο που χρειάζεσαι να το ρίξεις και να το μαζέψεις. Αλλά αμέσως όταν το μαζεύεις αυτό είναι έτοιμο πάλι για δόλωμα.
    Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας για το επόμενο ρίξιμο είναι πολύ μικρότερος. Το μειονέκτημα είναι πως αυτόν τον χρόνο (περίπου 30 λεπτά να το ρίξεις και 30 λεπτά να το μαζέψεις) τον περνάς πάνω στην βάρκα με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Ένα άλλο πολύ θετικό είναι ότι του βάζεις ότι παράμαλλα θέλεις: με συρματόσχοινα, με πολυάγκιστρα κτλ.
    Αν είσαι καλός στο ξεμπερδεμα συμφωνώ τι κλασικό παραγάδι είναι το πιο γρήγορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή