Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΚΥΨΕΛΗ ΤΥΠΟΥ BEEHAUS


Έχουμε κατά καιρούς συνηθίσει να διαβάζουμε για διάφορες παραλλαγές στον τύπο των κυψελών από τα χρόνια της αρχαιότητας, από διάφορες περιοχές του κόσμου αλλά και της Ελλάδας που οι κυψέλες διέφεραν  μεταξύ τους, μέχρι και την σημερινή εξέλιξή τους.
Πολλοί, κατά κύριο λόγο βορειοευρωπαίοι, προσπαθούν να αναπτύξουν την ερασιτεχνική μελισσοκομία στο αστικό τοπίο. Οι διάφορες βιομηχανίες αμέσως ανταποκρίθηκαν στην αγορά και έβγαλαν κυψέλες αστικού τοπίου. Μία τέτοια κυψέλη είναι και η BeeHaus.






Φτιαγμένη από διάφορα υλικά (πλαστικά) και με τέτοιο τρόπο προσπαθεί να γίνει πιο πρακτική για τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο.






Το εξωτερικό περίβλημά της είναι από υλικό μονωτικό για να προστατεύονται οι μέλισσες από τις θερμοκρασίες.
Ο πάνω όροφος (Supers) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την απόθεση και αποθήκευση του μελιού. Με μικρότερα πλαίσια από την φωλιά σύμφωνα με τα αγγλικά πρότυπα.
Ο κάτω όροφος (Brood Box) είναι η γονοφωλιά. Είναι το μέρος όπου η αποικία ζεί και η βασίλισσα τοποθετεί τον γόνο. Τα πλαίσια είναι ξύλινα και 11 τον αριθμό.
Η είσοδος είναι προστατευμένη από τον αέρα και την βροχή. Η είσοδος είναι όνειρο!!!!! Δεν βρέχεται και δεν επιτρέπει  το νερό να μπαίνει μέσα και να μουχλιάζει την κυψέλη και να δημιουργεί προβλήματα. Είναι νομίζω από τα δυνατά της σημεία.






            Ακόμα έχει βασιλικό διάφραγμα (Queen excluder), όπου δεν αφήνει την βασίλισσα να γεννήσει στον επάνω θάλαμο και να μπερδευτούν τα μέλια με τον γόνο.
            Επίσης τα υλικά κατασκευής της παρέχουν μόνωση τέτοια στην κυψέλη, που οι μέλισσες δεν χρειάζεται να καταναλώνουν πολύ ενέργεια για να δροσίσουν την κυψέλη και τον γόνο τους το καλοκαίρι.
            Ο πάτος της φυσικά είναι κινητός (Mesh floor) για να καθαρίζεται εύκολα η κυψέλη. Επίσης περιέχει και έναν δίσκο ο οποίος αποσπάται για να επιθεωρήσουμε εύκολα και να μετρήσουμε τα ακάρεα μετά από θεραπεία.






Η κυψέλη είναι διπλή χρησιμοποιώντας χώρισμα στην μέση:


 




Όλα καλά τα παραπάνω αλλά την τιμή της μην την ρωτάτε καθόλου. Με κόστος κοντά στις 500 Λίρες Αγγλίας (550€!!!!) είναι στον κήπο σας.