Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Plan Bee» στην Αγγλία

Ψάχνουν απαντήσεις για την εξαφάνιση των μελισσών


Την ίδια μέρα που επέλεξαν οι Έλληνες μελισσοκόμοι να διαμαρτυρηθούν για την αλόγιστη και παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των μελισσών, στην Μεγάλη Βρετανία ανακοινώθηκε πως ξεκινά μια εντυπωσιακή έρευνα για τις μέλισσες. Το δυσερμήνευτο φαινόμενο της σταδιακής εξαφάνισης των μελισσών προσπαθούν να εξηγήσουν Βρετανοί επιστήμονες που συμμετέχουν σε μια ερευνητική δραστηριότητα χωρίς προηγούμενο.

Καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ραδιοπομπούς σε 16.000 μέλισσες για να παρακολουθούν τις «πτήσεις» του και την συμπεριφορά τους, ελπίζοντας να κατανοήσουν για ποιον λόγο το 30% των μελισσών στις Η.Π.Α και τον Καναδά και το 10% των Ευρωπαίων «ξαδέλφων» τους οδηγείται στον αφανισμό.  Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δώσει δεκάδες ερμηνείες για την μαζική εξαφάνιση του εντόμου, όπως τις ασθένειες, τα βακτήρια, τα παράσιτα, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, ακόμα και την γενετική μετάλλαξη του εντόμου.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Βρετανία, πρόκειται να μελετήσει και το παράσιτο «Varroa destructor» του επονομαζόμενου και ως «Βαμπίρ των μελισσών» το οποίο αποδεκατίζει τα μελισσοσμήνη διεθνώς.
Με τον ραδιοπομπό που θα τοποθετήσουν στις μέλισσες θα ελέγξουν και κατά πόσο επηρεάζει τη θνησιμότητά τους η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων από τους γεωργούς, καθώς θα μπορούν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή ποια φυτά «επισκέπτονται» τα σμήνη τους. Οι επιστήμονες αναμένεται να δημοσιεύσουν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος σε τρία χρόνια.

(Αναδημοσίευση από το www.protothema.gr )