Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Φθινόπωρο

Φθινόπωρο


Μήνας προετοιμασίας. Άχαρη διαδικασία.

Μόνο οι φωτογραφίες βγαίνουν καλές. 






Είχα βάλει πάνω από τις κερύθρες πέρα ως πέρα χαρτόνι χοντρό.
Μετά από μια γύρα στα blogs και λίγο διάβασμα από τα γνωστά περιοδικά αποφάσισα να τα αντικαταστήσω με καραβόπανο. Το έκοψα, αυτή την φορά, 5 πόντους μικρότερο από την μία διάσταση της κυψέλης ώστε να μπορούν να διαφύγουν οι υδρατμοί. Αντε να δούμε...
Όλα καλά τα μελισσάκια εκτός από ένα. Που δεν λέει να ανακάμψει αλλά ούτε και να τα εγκαταλείψει. 

Είναι αυτό που λέν, το αδύνατο το πονάς περισσότερο.


Το είχα αγοράσει πέρσι την άνοιξη και γενικότερα τα πήγε καλά στην χρονιά. Κάποιος διάσπαρτος γόνος που και που δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον. Η περιπέτειά του ξεκίνησε τον Αύγουστο μετά τον τρύγο στο βαμβάκι, όταν αποφάσισα να τα κόψω όλα σε δύο και να εισάγω έτοιμες βασίλισσες στα καινούργια για να μην χάνω χρόνο.
Τα υπόλοιπα τα πήγαν καλά μιας και έγιναν δυνατά χάρην στην αγριοβαμβακιά (αγριοσουσαμιά) που τα δυνάμωσαν πολύ. Το εν λόγω μελισσάκι με την καινούργια μάνα γέννησε κανονικά αμέσως αλλά κάποια στιγμή το βρήκα με κηρόσκορο. Πάει αυτό.
Το αρχικό με την παλιά την μάνα κάπου κάπου έβλεπα μελισσούλες με κομμένα και ξεκρέμαστα φτερά. Έψαξα, ρώτησα, διάβασα... βαρρόα

Μάλιστα σύμφωνα με την "σύγχρονη μελισσοκομία" του H. CLEMENT η βαρρόα πάσχει από τον "ιό που παραμορφώνει τα φτερά" (Deformed Wing Virus).
"Ο ιός υπάρχει στις αποικίες σε λανθάνουσα μορφή δίχως να παρουσιάζει κλινικά σημάδια. Είναι εντοπισμένος και στις βαρόες. Ο ιός που σχετίζεται με την βαρόα σκοτώνει τον γόνο, τις νεογέννητες μέλισσες αλλά και τις ενήλικες μέλισσες. Ευθύνεται για μορφολογικές παραμορφώσεις, ορατές στις νεογέννητες μέλισσες, κυρίως στα φτερά. Οι μέλισσες αυτές δεν μπορούν να επιβιώσουν και οι υγιείς τις απομακρύνουν από την κυψέλη. Η δράση του ιού μπορεί να συνεχιστεί και κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επιτυχή εξόντωση της βαρρόα. Η ύπαρξη επομένως των μελισσών με παραμορφωμένα φτερά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψην σε σχέση με την βαρρόα και η θεραπεία που προτείνεται είναι εκείνη για την αντιμετώπιση της βαρρόας."


Έτσι προχώρησα σε θεραπεία για την βαρρόα...
Η εικόνα: διάσπαρτος γόνος, πολλές φορές τρυπημένος, οι ενήλικες μέλισσες σε ποσοστό 10% με ανύπαρκτα φτερά. Πολλές φορές ο γόνος νεκρός. Το τεστ με την οδοντογλυφίδα δεν έδειξε αμερικάνικη σηψιγονία.

Άσχημη εικόνα. 





Μετά την θεραπεία πήρα θάρρος. Αλλά τα πράματα έδειξαν πως κερδίζει η βαρόα. Κάτω από τα 4 πλαίσια οι μέλισσες σήμερα και αυτά άκρες - λύπες. Αραία αραία καμια σαρανταρέα. 
Αν εντοπίσετε τίποτα άλλο από τις φωτογραφίες θα χαρώ να σας ακούσω.





2 σχόλια:

  1. Την "κυρία" την πρόσεξες αριστερά προς τα κάτω ??? Μικρούλα δεν είναι ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρω. λες να είναι μικρή? (κανονική νομίζω είναι) λες να είναι βασίλισσα "εκτάκτου ανάγκης"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή