Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ερασιτεχνικό παραγάδι ψαρέματος

Επειδή εμείς οι ερασιτέχνες δεν μπορούμε να δουλέψουμε τα συνηθισμένα παραγάδια και πολλές φορές δεν μπορούμε να τα ξεμπλέξουμε μετά από ένα ψάρεμα γι' αυτό επινόησα ένα νέο τύπο παραγαδιού που μπορούμε να το κάνουμε με όσα αγκίστρια θέλουμε και όσο μεγάλο θέλουμε σε μήκος.
Παίρνουμε μία καρούλα που τυλίγουμε συνήθως το λάστιχο ποτίσματος για τον κήπο, αφού το αδειάσουμε γιατί θα τυλίξουμε την μάνα του παραγαδιού.
Παίρνουμε μία μάνα 60άρα ενός χιλιομέτρου τουλάχιστον και κάθε δύο μέτρα περνάμε ένα μολύβι 40 γραμμαρίων (περαστό) τύπου ελιά. Μετά από δύο μέτρα από το μολύβι κάνουμε μία θηλίτσα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η μάννα ενώ συγχρόνως την τυλίγουμε στην καρούλα.
Για να μη μετακινείται το μολύβι δεξιά και αριστερά πολύ, περνάμε στην μάννα και σε απόσταση 40 εκ. από το μολύβι ελιά, μολυβάκια μικρά που τα στερεώνουμε στην μάνα με την πένσα.

Μετά το τέλειωμα της μάνας παίρνουμε μία λεκάνη με λάστιχο γύρω γύρω όπως τα κοινά παραγάδια. Επιλέγουμε αγκίστρια Νο 16 ή 14 και παράμαλλο Νο 25 μέχρι 28.

Κόβουμε ένα κομμάτι 55 με 60 εκ. και δένουμε στην μία άκρη το αγκίστρι και στην άλλη άκρη δένουμε παραμάνα με παραμάνα σαν τον κρίκο ορειβασίας μικρή και στριφτάρι και την καρφώνουμε στην λεκάνη. Για να μήν πλέκονται όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε στην σχισμή να περνάμε το αγκίστρι μαζί με την παραμάνα του, δίπλα δίπλα.

Αφού φτιάξουμε όσα αγκίστρια θέλουμε τα δολώνουμε και όταν πάμε στην θάλασσα να το ρίξουμε παίρνουμε ένα-ένα αγκίστρι και το περνάμε στην εκάστοτε θηλίτσα ενώ συγχρόνως ξετυλίγουμε την μάννα από την καρούλα. Συνήθως δολώνουμε μάνα και εαν θέλουμε να πιάσουμε γοφάρια τότε φτιάχνουμε παράμαλλα με σύρμα και δολώνουμε σαρδέλλα.