Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Θα ήθελα την γνώμη σας

   Θα ήθελα την γνώμη σας ....
   Καταρχάς έχω τα μελίσσια στα βαμβάκια. Κατά την σημερινή μου επιθεώρηση παρατήρησα όπως γυρνούσα τα καπάκια κάποιες ελάχιστες μέλισσες έτρεμαν τα μπροστινά τους πόδια και οι κινήσεις τους γενικά ήταν σπασμωδικές. Και αυτό σε όχι όλα τα μελίσσια, σε κανα 2-3. Δεν το εχω ξαναδεί και θεώρησα ότι κάπου μπορεί να τις πάτησα, να τις έκαψα με το καπνιστήρι κτλ και δεν έδωσα μεγάλη σημασία, μιας και η γενική εικόνα των μελισσιών ήταν αρκετά καλή. 
Δεν υπάρχουν πουθενά λερωμένα πλαίσια, οι εισοδοι καθαροί, ο γόνος συμπαγής, όλα καλά κατά τα άλλα.  
   Φτάνω τελικά σε ένα και μοναδικό μελισσάκι που είχα πιάσει από σμηνουργία. Γενικά τα πήγαινε καλά και αυτό. Παρατηρώ την είσοδο και δεν δουλευε. Πολλές μέλισσες στην σανίδα πτήσης και έτρεμαν τα πόδια τους και οι κινήσεις τους ήταν σπαστικές. Ανοίγω μέσα δεν είδα σημάδια αρρώστιας. Ψάχνω για γόνο, πουθενά. Ορφανό. Με όλα τα σημάδια της ορφάνιας: βούιζε, επιθετικό κτλ.
Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται η μέλισσες στην σανίδα πτήσης, να ψιλοτρέμουν και να κινούνται σαν να τα έχουν χαμένα.


   Πιθανό συμπέρασμα 1:
      Το τρέμουλο να ήταν συμπεριφορά ορφάνιας? Λίγο δύσκολο γιατί το είδα (σε πολύ ελάχιστο βαθμό) και σε κανα 2 μελισσάκια ακόμα. 
   Πιθανό συμπέρασμα 2: να έπεσαν θύμα κάποιου ραντίσματος. Κάτω δεν υπήρχαν πεθαμένες μελισσες πέρα των φυσιολογικών. Με την μέθοδο της τροφάλλαξης "μολύνθηκαν" και άλλες μέλισσες και αποβλήθηκαν απο την κυψέλη. Να έκοψαν και την βασίλισσα λόγω δηλητηρίασής της? μου φαίνεται πιθανό.
Του έδωσαν από ένα γειτονικό μελισσάκι ένα πλαίσιο με γόνο ημέρας, το σταύρωσα και περιμένω...

Περιμένω τι θα κάνουν αυτές και ίσως τις δικές σας συμβουλές.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων