Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αναδιοργάνωση

   Είναι καιρός για απολογισμό. Τουλάχιστον για μας που δεν πάμε πεύκο. Δεν θα πω ψέμματα, αν είχα δυνατά μελίσσια μπορεί και να τα πήγαινα. Αλλά μετα τα δηλητήρια που ρίξανε στον θεσσαλικό κάμπο η αναδιοργάνωση και η προετοιμασία για τον χειμώνα είναι μονόδρομος. 
   Δίπλα στα δικά μου είχε και ένας φίλος μου τα δικά του. Τα ίδια σχεδόν μελίσσια. Το μόνο που άλλαζε είναι πως οι βασίλισσές του είναι περσινές. Φυσικά είχε και αυτός τις ίδιες απώλειες σε πλυθησμό με μένα. Με μιά διαφορά. Μερικά από τα μελισσάκια του (20% περίπου) μάλλον δεν θα την βγάλουν καθαρή για τον χειμώνα. Μπορούμε να πούμε πως κατάρευσαν. Τρομερή μείωση πλυθησμού με συνέπεια να βγούν σιγά σιγά και από λίγο όλες οι αρρώστιες από το βιβλίο της μελισσοκομίας. Λίγο η βαρρόα με τσαλακωμένα τα φτερά των μελισσών, λίγο η Ευρωπαική σηψηγονία με ανασηκωμένο τον ανοικτό και τρυπημένο τον κλειστό γόνο, κάναν το μελίσσι να καταρρεύσει. 
   Ναι και τα δικά μου είχαν απώλειες αλλά πήραν τα πάνω τους. Μέχρι και κεριά ήθελαν να χτίσουν. Άρα η βασίλισσα είναι όλα τα λεφτά. 
   Τώρα τα έχω και πέρνουν την μπελεκόμη που κοκκινίζει τα θερισμένα χωράφια των σιτηρών. Τα παν καλά τουλάχιστον από μέλι. Από γύρη θα δούμε. Δεν μπορώ να βρώ αν η μπελεκόμη έχει άφθονη γύρη. Αν κάποιος γνωρίζει τον ευχαριστώ εκ των προτέρων...