Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τσάμπα τοσα δηλητήρια τελικα?

   Τελικά τσάμπα τόσα δηλητήρια στα βαμβάκια?
   Οι γεωπόνοι όταν έπρεπε να στήσουν παγίδες για να δούν πότε πρέπει να ψεκάσουν τα βαμβάκια έκαναν απεργία. Και μετά από όταν γέμισε ο κάμπος από δηλητήρια κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για το πράσινο σκουλίκι αλλά για σποντόπτερα. Τελικά ούτε οι ίδιοι ξέρουν τι τους γίνετε. Δεν υπάρχει μελέτη, εφαρμογή και εν τέλη στόχος για τίποτα.

Παραθέτω ένα σχετικό δημοσίευμα:
    Τις πληγές του μετράει ο Νομός Καρδίτσας από την προσβολή του πράσινου σκουληκιού. Ήδη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τρoφίμων κ. Μπατζελή έχει ενημερωθεί για το ποσοστό της, ζημιάς στο Νομό Καρδίτσας που ξεκινάει από το 30% και φθάνει ακόμη και στο 80%.
       Οι Γεωπόνοι τους καθοριστικούς μήνες που το σκουλήκι επιδρούσε, προχωρούσαν σε απεργίες, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί κανένα μέτρο, παγίδες ψεκασμός κλπ, την κατάλληλη στιγμή.
   Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν ότι πανελλαδικά η ζημιά του πράσινου σκουληκιού φθάνει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.
   Εκεί που όλη η Ελλάδα μιλούσε για την επιδρομή του πράσινου και κάθε περιοχή μετρούσε τις πληγές της από το καταστροφικό πέρασμα, ξαφνικά προκύπτει ότι δεν είναι πράσινο σκουλήκι αλλά Σποντό­πτερα, ένα είδος σκουληκιού, που «χτυπάει» την ντομάτα και την καλ­λιέργεια του τρίφυλλου. Ήδη στο Νομό Λάρισας έχει αποδειχθεί ότι η Σποντόπτερα έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση της.
   Ο κ. Βαγγέλης Βλάχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στο το­νίζει ότι η Σποντόπτερα δεν έχει κάνει την εμφάνιση της στην Καρ­δίτσα, καθησυχάζοντας τους παρα­γωγούς.
«Επειδή έχει ακουστεί έντονα ότι δεν είναι ,πράσινο σκουλήκι αλλά, Σποντόπτερα θα πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η Σποντόπερα όπως φαίνεται έχει κάνει την εμφάνιση της στο Νομό Λάρισας. Στην Καρδί­τσα έχει να εμφανιστεί από το 1973. Είναι ένα Αιγυπτιακό σκου­λήκι, πιο δύσκολο από το πράσινο. Καταρχάς γδύνει το βαμβάκι και το καταστρέφει ολοκληρωτικά. Αρχικά προέρχεται από την καλλιέργεια της ντομάτας, αλλά και του τριφυλ­λιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πυρήνας που το πράσινο σκουλήκι ξεκίνηνησε την επιδρομή του ήταν τα χωριά Πε­δινό, Μαραθέα, και Κόρδα. Οι παρα­γωγοί έχουν κάνει ακόμη και 4-5 ψεκασμούς των καλλιεργειών τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το σκουλήκι έχει αναπτύξει «ανοσία» στα χρησιμοποιούμενα μαζικώς φυ­τοφάρμακα.