Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Ευκολοι τρόποι πολλαπλασιασμού των μελισσών

   Σας παρουσιάζω εύκολους τρόπους από τον melissaris ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε στο melissologia.great-forum


Το θεώρησα αρκετά περιεκτικό και χρήσιμο για αυτή την εποχή και το αναδημοσιεύω:
   "Φίλε Μαικ,
έχω χρησιμοποιήσει 3 μεθόδους, και οι τρεις επέδωσαν χωρίς προβλήματα.

1) ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΜΕ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Αν εντοπίσεις τη βασίλισσα, τα πράγματα είναι πιο απλά: μοιράζεις εξ ίσου τα πλαίσια με γόνο, με γύρη και μέλι σε δύο κυψέλες. Στη μία βάζεις το πλαίσιο με τη βασίλισσα και την απομακρύνεις από την αρχική θέση, στη θέση αυτή αφήνεις την κυψέλη χωρίς βασίλισσα. Σε αυτή θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα πλαίσιο με γόννο 1-2 ημερών
   Το πλαίσιο αυτό το βάζεις στη μέση και τα γειτονικά του δεν τα κολάς, τα αφήνεις περίπου 0,5 cm μακριά του για να μπορούν να φτιάξουν τα βασιλικά κελιά. Την τροφοδοτείς με 1 λίτρο σιρόπι 50-50 για 2 μέρες και την τρίτη μέρα ελέγχεις το πλάισιο με τα αυγά για βασιλικά κελιά. Αν έχουν φτιάξει, σε 16 μέρες θα βγει η νέα βασίλισσα, θα σκοτώσει τις αδελφές της τρόγωντας τα άλλα βασιλικά κελιά, θα γονιμοποιηθεί και θα αρχίσει να γεννάει. Δηλαδή, έλεγξε μετά από 25-30 μέρες από την D0 να δεις αν υπάρχει γόννος. Αν κάτι από τα προηγούμενα δεν πήγε καλά επανέννωσε τις 2 κυψέλες σε μία, ψεκάζοντας τους δύο πληθυσμούς με διάλλυμα κρασιού-νερού 50-50.

2) ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Αδιαφορείς για το που βρίσκεται η βασίλισσα και μοιράζεις τα πάντα, φροντίζοντας να βάλεις πλαίσια με γόννο ημέρας και στις 2 κυψέλες. Τις τοποθετείς και τις 2 στη θέση της αρχικής ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών και να συγκλίνουν οι είσοδοι. Καλό είναι να έχουν και το ίδιο χρώμα. Δηλαδή εδώ θέλουμε να έχουμε παραπλάνηση και οι εργάτριες να μοιράζονται. Μία κοινή, βοηθητική σαίδα πτήσης βοηθάει σημαντικά. Τροφοδότησε και τις 2 με σιρόπι. Σε 2 μέρες αυτή που δεν έχει βασίλισσα θα έχει κάνει βασιλικά κελιά και θα είναι εμφανώς πιο ανήσυχη από την άλλη (θα βουίζει και οι μέλισσες θα είναι νευρικές). Συνεχίζεις να τις κρατάς δίπλα-δίπλα, σε μερικές μέρες οι περισσότερες εργάτριες θα κατεθύνονται σε αυτή με τη βασίλισσα, οπότε μπορείς να τους αλλάξεις θέση, οπότε να μπάινουν στην ορφανή και με αυτό τον τρόπο να κρατάς τον πληθυσμό σε ισορροπία. Όταν βγει η νέα βασίλισσα σταδιακά τις απομακρύνεις (όχι περισσότερο από 50 cm κάθε φορά).

3) Τα τελευταία χρόνια που δεν θέλω να αυξήσω περισσότερο τον αριθμό των κυψελών δεν κανω διχοτομήσεις αλλά από 4-5 κυψέλες φτιάχνω 1 παίρνοντας 1-2 πλάισια από την καθεμία και κάνοντας τις ενέργειες που περιγράφω παραπάνω για τη νέα κυψέλη"

   

5 σχόλια:

 1. χρόνια πολλά και σε σένα Γιώργο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρονια πολλά Γιώργο με υγεία και ευτυχία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ
  ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ καλό φορουμ τελικά το μελισσολογια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή