Είναι καιρός για απολογισμό. Τουλάχιστον για μας που δεν πάμε πεύκο. Δεν θα πω ψέμματα, αν είχα δυνατά μελίσσια μπορεί και να τα πήγαινα. Αλλά μετα τα δηλητήρια που ρίξανε στον θεσσαλικό κάμπο η αναδιοργάνωση και η προετοιμασία για τον χειμώνα είναι μονόδρομος.
Δίπλα στα δικά μου είχε και ένας φίλος μου τα δικά του. Τα ίδια σχεδόν μελίσσια. Το μόνο που άλλαζε είναι πως οι βασίλισσές του είναι περσινές. Φυσικά είχε και αυτός τις ίδιες απώλειες σε πλυθησμό με μένα. Με μιά διαφορά. Μερικά από τα μελισσάκια του (20% περίπου) μάλλον δεν θα την βγάλουν καθαρή για τον χειμώνα. Μπορούμε να πούμε πως κατάρευσαν. Τρομερή μείωση πλυθησμού με συνέπεια να βγούν σιγά σιγά και από λίγο όλες οι αρρώστιες από το βιβλίο της μελισσοκομίας. Λίγο η βαρρόα με τσαλακωμένα τα φτερά των μελισσών, λίγο η Ευρωπαική σηψηγονία με ανασηκωμένο τον ανοικτό και τρυπημένο τον κλειστό γόνο, κάναν το μελίσσι να καταρρεύσει.
Ναι και τα δικά μου είχαν απώλειες αλλά πήραν τα πάνω τους. Μέχρι και κεριά ήθελαν να χτίσουν. Άρα η βασίλισσα είναι όλα τα λεφτά.
Τώρα τα έχω και πέρνουν την μπελεκόμη που κοκκινίζει τα θερισμένα χωράφια των σιτηρών. Τα παν καλά τουλάχιστον από μέλι. Από γύρη θα δούμε. Δεν μπορώ να βρώ αν η μπελεκόμη έχει άφθονη γύρη. Αν κάποιος γνωρίζει τον ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Ιστορικό ντοκουμέντο: Αυτή είναι η Apis mellifera adami η μέλισσα των
Κρητικών
-
[image: apis-melifera-adami]
Φίλες και φίλοι μετά από πολύ κόπο και ψάξιμο κατάφερα να βρω επιτέλους μια
γνήσια φωτογραφία της μέλισσας της Κρήτης.
Έξι χρ...
Πριν από 15 ώρες
δες για τον πολυκομπο.αυτο ειναι που εσυ το λες ''μπελεκομη''.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυκομπος=πελεκομι
http://www.beenet.gr/index.php?module=My%20eGallery&do=showpic&pid=24&orderby=titleA
I hope next year will be get nice harvest,best wishes,stay well.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύκομπος (Polygonum sp.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι η εποχή που κύρια οι μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται την ανθοφορία του πολύκομπου. Οι μέλισσες βρίσκουν στον πολύκομπο την απαραίτητη για την εκτροφή του γόνου γύρη όλους τους μήνες του φθινοπώρου και τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα ο πολύκομπος μαζί με το φθινοπωρινό ρείκι και την κουμαριά, να είναι οι τελευταίες σημαντικές πηγές γύρης πριν από την ερχόμενη άνοιξη και ως εκ τούτου η χρησιμότητά του είναι μεγάλη.
Σε ευχαριστώ πολύ Χρήστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια πολλα με υγεια και ευτυχια
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και
ΑπάντησηΔιαγραφήευτυχισμένο το νέο έτος !!!